Banky financujú firmu, ktorá spôsobila katastrofu

Brusel, 21.06.2007

Medzinárodné banky ako Credit Suisse, Barclays a Merrill Lynch financujú firmu, ktorá je priamo zodpovedná za tragédiu tisícok ľudí. Jej podnikanie má v Indonézii za následok záplavy celých dedín a smrť ich obyvateľov. V dvoch správach to dnes uvádzajú medzinárodní Priatelia Zeme.

Ide o spoločnosť Lapindo Brantas, ktorá začala v indonézskej provincii Sidoarjo skúmať ložiská plynu. Na svoju činnosť dostala peniaze od medzinárodných bánk so sídlom v Európskej únii a USA. V máji minulého roku sa následkom vŕtania začal zo zeme valiť toxický prúd blata, ktorý zaplavil 11 dedín a kompletne zničil celú infraštruktúru v oblasti. Znehodnotil 600 hektárov úrodnej pôdy a svoje domovy muselo opustiť 3500 rodín. Prúd blata spôsobil aj výbuch plynového potrubia, ktorý zabil minimálne osem dedinčanov.

“Bolo to práve financovanie medzinárodných bánk ako Credit Suisse, ktoré Lapindu umožnilo skúmať ložiská plynu. Teraz by mali prevziať časť zodpovednosti za následnú katastrofu. Akúkoľvek ďalšiu pôžičku musia podmieniť tým, že Lapindo zaplatí dedinčanom kompenzácie,” hovorí koordinátor Priateľov Zeme Paul de Clerk.

Indonézska vláda nariadila Lapindu zaplatiť 435 miliónov dolárov za katastrofu, ktorú spôsobil. Peniaze majú byť použité na odškodnenie obyvateľov regiónu a odstránenie následkov pohromy. Firma tvrdí, že je to príliš veľa, pričom zatiaľ odškodnila iba malú časť dedinčanov, aj to iba čiastočne. Naopak, snažila sa rýchlo previesť svoje aktíva na podozrivé zámorské spoločnosti, čo však vláda našťastie prekazila.

Fara Sofa z indonézskych Priateľov Zeme: “Lapindo Brantas tvrdí, že prúd blata je len živelná pohroma a ich činnosť na ňu nemá žiadny vplyv. Je to však klamstvo. Experti dokázali, že incident je priamym následkom vŕtania v zemi.”

Priatelia Zeme sa listom obrátili na banky, ktoré projekt financovali, aby využili svoj vplyv a prinútili Lapindo kompenzácie zaplatiť v plnej výške. Banky Barclays a Merrill Lynch neodpovedali vôbec. Hoci sa Credit Suisse vyjadrila, že od Lapinda očakáva zodpovedný prístup, firme od incidentu požičala ďalších 126 miliónov dolárov. Ani túto pôžičku nepodmienila žiadnymi zárukami, aby spoločnosť zaplatila škody, ktoré svojím podnikaním obyvateľom provincie Sidoarjo spôsobila. Viac informáciíPaul de Clerk, Friends of the Earth International, Tel: 0032-494380959
Farah Sofa, Friends of the Earth Indonesia, Tel.: 0062 811194773, email: ovi@walhi.or.id