„Recyklácia Priateľov Zeme“ skončila úspechom

Košice, 08.03.2012

V uplynulom týždni prebehlo už tradičné a obľúbené podujatie s názvom "Recyklácia Priateľov Zeme", umožňujúce ľuďom z Košíc a blízkeho okolia "zrecyklovať" nepotrebné, ale ešte zachovalé a funkčné veci, ktoré namiesto toho, aby skončili v odpade, nájdu ďalšie využitie.

Podujatie organizovalo košické občianske združenie Priatelia Zeme – SPZ spolu s partnermi Košice 2013, n. o. a občianskym združením Adventistická agentúra pre pomoc a rozvoj. Podujatie vecne podporili aj Folklórny súbor Železiar a reštaurácia Burekas. „Ako hlavný organizátor máme radosť, že toto ekologicko-charitatívne podujatie, zamerané na opätovné používanie vecí, dokázalo spojiť rôzne  skupiny košickej verejnosti. “, vysvetľuje Ladislav Bíro, koordinátor akcie.

„Recyklácia Priateľov Zeme“ v číslach:
- podujatie bolo otvorené pre návštevníkov 6 dní
- bezplatne pomáhalo 18 dobrovoľníkov Priateľov Zeme – SPZ a Adventistickej agentúry pre pomoc a rozvoj
- podujatie navštívilo takmer tisíc návštevníkov, z toho až 60 % si odnieslo veci na ďalšie využitie, len textilu odniesli 55 vriec a 193 tašiek
- medzi zaujímavosti, ktoré si na podujatí našli nových majiteľov možno zaradiť 2 snowboardy, 13 párov lyží, 3 detské bicykle, 6 mixérov, 2 fritézy, 1 elektrická rúra, 5 farebných televízorov, 4 fotoaparáty, 5 rádií, 3 žehličky, 2 písacie stroje, 3 fény, 1 mraznička, 3 odšťavovače, 3 lampy, 2 počítačové tlačiarne, 1 monitor, 1 počítač...
- celkovo tak išlo za týždeň o približne 2,8 tony vecí, z ktorých sa vyše 1,8 tony rozdalo
- zvyšná približne tona vecí bude venovaná charite.

„Toto podujatie sa teší čoraz väčšiemu záujmu verejnosti, a tak environmentálne prospešná myšlienka opätovného používania vecí si nachádza čoraz viac priaznivcov nie len u sociálne znevýhodnených, ale aj u strednej vrstvy obyvateľov Slovenska. Návštevníci tiež navrhovali, aby takáto akcia v Košiciach nebola jednorázová, ale trvala celoročne.“, hodnotí predseda Priateľov Zeme – SPZ Martin Valentovič.

Ak chcú záujemcovia podporiť konanie takéhoto podujatia aj v budúcnosti, môžu pomôcť bez minutia čo len jediného centu - venovaním 2 percent z dane Priateľom Zeme - SPZ.

Ing. Ladislav Bíro, koordinátor podujatia, biro@priateliazeme.sk

Viac fotografií z akcie nájdete na http://www.priateliazeme.sk/spz/galerie/recyklacia-priatelov-zeme-2012

„Recyklácia Priateľov Zeme“ skončila úspechom
Témy: odpady